THERION – Sitra Ahra Tour 2010, București, 22 nov

Posted on October 28, 2010

1


Dupa succesul din 2006, cand THERION a sustinut la Bucuresti un spectacol excelent sub numele “Therion goes classic”, suedezii revin in Romania pentru a prezenta noul material discografic intitulat “Sitra Ahra” (citeste cronica de disc AICI).
La “Therion goes classic” a participat Orchestra Nationala Radio & Corul Academic Radio si a fost primul concert din istoria grupului alaturi de un cor si orchestra.
Noul concert, ce se va desfasura in 22 noiembrie 2010 la Arenele Romane din Bucuresti, intr-un cort special amenajat si incalzit prin instalatii de climatizare de mare putere, face parte din turneul “Sitra Ahra Tour 2010” si va trece prin nu mai putin de 25 de tari, printre care si Romania. In deschiderea suedezilor vor urca pe scena Loch Vostok – Suedia si Leprous – Norvegia.

Una dintre cele mai reprezentative nume ale scenei metal suedeze, formatia Therion a fost infiintata in 1987 de catre Christofer Johnsson. Desi numele formatiei provine din limba greaca, insemnand “Bestie” sau mai exact Antichrist, de fapt Therion se vrea a fi un omagiu adus albumului “To Mega Therion” al celor de la Celtic Frost.

De la trupa suedeza de pustani entuziasti care lansau la inceputul anilor ’90 albumul „Of Darkness” pana la conceptul muzical-artistic dezvoltat astazi de Christofer Johnsson – unul dintre acei pustani, ajuns la maturitate – Therion a cunoscut numeroase schimbari si transformari, dar a ramas mereu un nume aparte al scenei metal mondiale si al muzicii contemporane. Chiar la debut, death-metal-ul suedezilor a fost asezonat cu elemente socotite pe atunci avangardiste in cadrul genului, cum ar fi clapele sau partile vocale clean.
Componenta se schimba la fiecare album, singurul membru stabil ramanand Johnsson, care se ocupa de chitara si voce, dar si de orientarea stilistica si de elaborarea conceptului ideatic. Dupa o experienta doom, Therion isi incepe evolutia in directia in care merge pana astazi, incorporand in muzica elemente corale si orchestrale de influenta clasica, preclasica sau extraeuropeana. Daca „Lepaca Kliffoth”, albumul lansat in 1995, constituie piatra de hotar a acestei schimbari, „Theli”, aparut cu un an mai tarziu, este socotit pana astazi unul dintre cele mai reprezentative albume ale grupului.
Devine din ce in ce mai clara schimbarea radicala survenita si la nivelul versurilor, pentru ca daca la inceput Therion aborda in special teme socio-politice, odata cu interesul crescand al lui Johnsson pentru anumite elemente de magie si ocultism, Thomas Karlsson, un prieten al acestuia, preia rolul de textier.
Odata cu albumul „Vovin” devine clar ca Therion s-a transformat intr-un proiect al lui Christopher Johnsson, care acum face apel la muzicieni de studio profesionisti pentru a-si inregistra muzica. Aceasta urmeaza linia inceputa cu ani in urma, evoluand insa mereu, astfel incat pe „Deggial” se ajunge deja la angajarea unei intregi orchestre. Piesele sunt lungi, conceptuale si uneori greu de patruns, ca si versurile, ce se aventureaza pe un taram spiritual confuz si adesea periculos, pe care Johnsson si-l asuma in intregime.
Therion castiga in omogenitate si forta odata cu cooptarea fratilor Niemann, Kristian si Johan, la chitara, respectiv bas. Cei doi devin colaboratori permanenti ai lui Johnsson, implicandu-se si in procesul de realizare a pieselor. Astfel, sunt lansate simultan „Lemuria” si „Sirius B”, doua albume pe care latura orchestrala, dramatica si bombastica a grupului se imbina cu elemente foarte heavy si care marcheaza in acelasi timp ultimele contributii vocale in maniera death-metal ale liderului grupului. Turneul de promovare a albumelor aduce Therion la Bucuresti, in 2005, in cadrul unui concert care se bucura de un mare succes la public, rasplatit printr-o performanta artistica la inaltime. Unul dintre elementele care imbogatesc concertele Therion este Mats Leven, solistul vocal talentat si extrem de versatil care a colaborat ani buni cu Yngwie Malmsteen.
La sfarsitul lui 2006 Therion sustine primul concert cu cor si orchestra din istoria grupului, tot la Bucuresti.
„Gothic Kabbalah” este probabil apogeul Therion, care merge cu un pas mai departe, adaugand metal-ului cu influente clasice sau preclasice o doza de progresiv cu radacini in anii ’70, ce transforma albumul intr-o piesa de rezistenta a muzicii rock din ultimele decenii.

Posted in: concerte