A perfect night – with Laurie Anderson

Posted on November 15, 2010

0


Artist plastic total (pictor, sculptor, grafician, ilustrator de carte şi creator de bandă desenată). Poet şi prozator de calibru greu. Vedetă de televiziune. Actor şi regizor. Inventator de instrumente muzicale bizare, ieşite din alt timp şi alt spaţiu. Critic de artă şi jurnalist de artă la cele mai prestigioase publicaţii de gen din lume. Multiinstrumentist de excepţie. Antropolog cultural, care a studiat şi explorat efectele tehnologiei asupra comunicării şi relaţiilor interumane. Muzician desăvîrşit, „colecţionar“ al tuturor premiilor muzicale şi al distincţiilor culturale posibile. Din 2003, singurul artist/muzician din istoria rock-ului care a devenit rezident NASA, beneficiind de propriul studio de creaţie în cadrul laboratoarelor spaţiale americane. Este posibil ca toate aceste lucruri să fie realizate de un singur om, într-o singură viaţă de om, şi să mai şi fie încununate cu laurii succesului?

Este posibil, cu o singură condiţie. Să te numeşti Laura Phillips Anderson sau, mai simplu, aşa cum te cunoaşte o lume întreagă, Laurie Anderson. Ca muzician, doamna Anderson a colaborat şi încă mai colaborează cu o serie de nume a căror simplă înşiruire îmi face pielea ca de găină. Brian Eno, Peter Gabriel, John Zorn, William S. Burroughs, Jean Michel Jarre, Lou Reed (geniul muzicii şi poeziei care îi este şi partener de viaţă… de o viaţă), Nam Jun Paik, Frank Zappa, Phillip Glass, John Cage, Allen Ginsberg, Arto Lindsay, Timothy Leary, David Sylvian, Adrian Belew, Hector Zazou şi încă mulţi alţii.

Deviza după care această excepţională doamnă a artelor (O, Super… woman a muzicii! Cunoscătorii ştiu la ce mă refer.) şi-a condus şi îşi conduce destinul de creator este experimentul perpetuu, negarea şi respingerea clişeelor şi a stereotipiilor, permanenta evoluţie artistică. Şi deşi este mică şi firavă s-o vîri într-un buzunar, joi seară, după minunatul concert pe care ni l-a oferit pe scena Teatrului de Operetă „Ion Dacian“, în cadrul Festivalului „Viaţa e frumoasă“, cînd, după vreo 18 ani de aşteptare, m-am găsit faţă în faţă cu fabuloasa Laurie Anderson în persoană (întruchipare a modestiei exemplare a unui creator de geniu), vă jur, am fost pe punctul de a mă scăpa pe mine de emoţie. Aşa că ataşez o fotografie care face cît un milion de cuvinte.

Pentru a prinde tîlcul acestei fotografii vă invit să urmăriţi clipul următor. Mulţumesc, Doamnă Anderson. It was suuuch a perfect night, că nici acum nu ştiu pe unde mi-am rătăcit cuvintele!

ARTICOL DE BELFAST, preluat de pe Catavencu.Ro – http://www.catavencu.ro/just_a_perfect_night-16512.html

Posted in: concerte, Evenimente