„Surogat” de Sorin-Mihai Grad şi „Sânge satanic”, de Cristina Nemerovschi votate în finala Cartea Anului 2010

Posted on March 28, 2011

0


Volumul de poezii „Surogat” de Sorin-Mihai Grad şi romanul „Sânge satanic” de Cristina Nemerovschi, primele cărţi publicate de nou-înfiinţata editură bucureşteană Herg Benet, au fost votate în finala concursului Cartea Anului 2010.

Juriul concursului, compus din Paul Cernat, Alexandru Matei, George Neagoe, Crina Bud şi Gelu Vlaşin, a ales finaliştii dintr-o listă de 145 de cărţi de poezie şi proză, în concursul organizat pe Reţeaua Literară.

Următoarele volume s-au calificat în finală:

Poezie:
Liviu Ioan Stoiciu – Pe prag (Vale – Deal), Ed. Cartea Românească
Ion Zubaşcu – Moarte de Om, Ed. Limes
Teodor Dună – de-a viul, Ed. Cartea Românească
Sorin Despot – apasă, Ed. Cartea Românească
Nicolae Avram – Federeii, Casa de Editură Max Blecher
Andrei Ruse – Iubirea e pe 14 februarie (antologie colectiva), Ed. Vinea,
Gabriel Daliş – Până mereu (antologie de autor), Ed. Charmides
Sorin Mihai Grad – Surogat, Ed. Herg Benet

Proză:
Bogdan Suceavă – Noaptea când cineva a murit pentru tine, Ed. Polirom
Marin Malaicu Hondrari – Apropierea, Ed. Cartea Românească
Ioana Bradea – Scotch, Ed. Polirom
Stoian G. Bogdan – Nu ştiu câte zile, Ed. Trei
Sorin Adam Matei & Mona Monescu – Idolii forului, Ed. Corint
Cristina Nemerovschi – Sânge Satanic, Ed. Herg Benet Publishers
Mariana Gorczyca – Cadenţă pentru marş erotic, Ed. Limes
Florina Zaharia – eua, Ed. Paralela 45
Mircea Gheorghe – Clepsidra, Ed. Europress

Câştigătorii vor fi anunţaţi la Gala premiilor Reţeaua Literară care va avea loc în cadrul târgului de carte BookLand, în perioada 15-17 aprilie 2011.

Atât SUROGAT cât şi Sânge satanic reprezintă debutul autorilor.

Despre SUROGAT (Sorin-Mihai Grad, Herg Benet Publishers, 2010):

“Printre constantele volumului de debut al lui Grad (nume predestinat pentru un matematician-poet, pe care îl şi previzualizezi cu echerul, compasul şi ruleta) amintim sentimentul antireligios al fiinţei, psihologia pribeagului, pentru care România se întunecă şi se subţiază ca un coşmar sau ca un paradis devastat, şi influenţa media, ce distorsionează profunzimile, aruncându-ne într-un Unterwelt cu umbre reci, elefanţi, balene şi zâmbăreţi care radiază precum un Joker undeva în colţul conştiinţei noastre. Aceste trei dimensiuni ne duc în zona punk, unde neoavangardismul şi anarhismul îşi dau profunda lor măsură, pentru a evidenţia epistema rezistenţei. O rezistenţă complice, îmbibată cu auto-ironie, concizie şi talent combinatoric.” (Ştefan Bolea)

“Felul în care poţi citi poezia lui Sorin-Mihai Grad trădează poate sensul ei originar, dar, în acelaşi timp, îţi dă libertatea de a crea noi înţelesuri prin care să descifrezi sau să te apropii de povestea din spatele versurilor. Sorin-Mihai Grad are o relaţie sinceră şi complice cu posibilul său cititor.” (Luiza Mitu)


Despre Sânge satanic
(Cristina Nemerovschi, Herg Benet Publishers, 2010):

“Sânge satanic e o carte excepţional scrisă, care nu seamănă cu nimic! Cristina Nemerovschi iese din clişeele scrisului şi creează o viziune epică atât de convingătoare, încât, citind-o, te simţi imediat contaminat de aventura adolescenţei răzvrătite. Se citeşte halucinant, se citeşte cu sufletul, nu poţi să sari niciun fel de pagină, de pasaj, sunt scrise într-o emoţie şi într-o vervă extraordinare amândouă, care ajung până la inima cititorului.” (Doina Ruşti)

“Este o carte care, cel puţin pe unele fragmente, o să rămână în memoria multor cititori. Este o carte foarte actuală, o carte vie. Totul se petrece atât de vibrant şi atât de incitant încât ai sentimentul că paginile îţi fug pe retină, îţi dansează într-un ritm ameţitor.” (Gelu Vlaşin)

“Adevaratul “Trainspottin’” aici e de cautat. Daca Dostoievski s-ar fi intalnit cu Irvine Welsh ar fi putut pune de-o coproductie, iar un tanar Tarantino s-ar fi apucat s-o demoleze prin ecranizare!” (Dan-Silviu Boerescu)

“…Dacă vreţi un roman antisocial, cu faze hardcore filosofice dar şi cu umor negru dadaist, cu scene de sex şi de măcel, dacă vreţi primul roman metal din România, confesiunile unui „satanist” bisexual şi misogin, aţi ajuns în locul potrivit! ” (Ştefan Bolea)

„Un roman absolut savuros, care îţi merge în venă!” (Leonard Ancuţa)

Posted in: Carte, Evenimente