Patru lansări de carte la Timișoara (vineri – duminică)

Posted on October 12, 2011

0


Editura Herg Benet va invita in perioada 14-16 octombrie la Timisoara, unde vor fi lansate patru carti, in prezenta autorilor: Simfonia franei de Marius Stefan Aldea, legende urbane de Tausance, Alerta de grad zero in proza scurta romaneasca actuala (antologie coordonata de Igor Ursenco) si Sange satanic (editia a doua) de Cristina Nemerovschi.

Programul lansarilor:

Vineri, 14 octombrie 2011, lansarea volumului de poezii Simfonia franei de Marius Stefan Aldea, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran

(Bd. Vasile Parvan nr. 4A), de la ora 17. Vor vorbi despre Simfonia franei: Robert Șerban, Aleksandar Stoicovici și Gabriela Glăvan.

„Marius Ștefan Aldea este, de departe, cel mai nedreptăţit debutant al ultimilor ani. Sigur, asta nu interesează pe nimeni. În principiu, literatura română, mustind de poeţi geniali, se poate lipsi cu ușurinţă de cîteva talente, cine mai bagă în seamă?“
(Adrian Suciu)

“Poemele lui Marius Aldea sunt inteligent-fanteziste şi dau o senzaţie de prospeţime, deşi refoloseşte, frecvent, şi mijloace de seducţie inventate de Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Mircea Dinescu. Marius Aldea are o plăcere de a scrie care face ca tot ce împrumută să devină al lui.”
(Alex Ştefănescu)

poster-lansare-simfonia-franei

Tausance isi lanseaza volumul de debut, legende urbane, sambata, 15 octombrie, in Ciub d’Arte, de la ora 18. Poezia de uz comun – un nou concept de lansare. Vrei o carte, citesti un text! N-ai chef de citit, scrii o recenzie! Fara critici, fara speech-uri, fara fite.

“Când muzica anilor ‘80 s-a dus, rămâne poezia lui Vlad Tăuşance “cuiul/ prezent ca o migrenă” şi “apoi/ să comandăm şampanie”. Între aceste limite se desfăşoară acţiunile poetice din “Legende urbane” cu dimineţile şi nopţile înţesate de nostalgii şi de o întreagă garderobă afectivă pret a porter. Diferitele moduri de destrămare interioară găsesc în vocea din acest volum o bază capabilă să le developeze. Şi developarea continuă până la imaginea recurentă a cuvintelor rupte, a scenelor fluide, a absenţelor care apar aici ca fondatoare ale identităţii poetice: “în noaptea asta e linişte/ şi nimeni nu mă priveşte în ochi/ şi nimeni nu smuceşte la dans/ şi nimeni nu îmi vede blugii/ şi nimeni nu ştie cum mă cheamă/ şi nimeni nu mă cheamă/ în noaptea asta sunt eu” (Razvan Tupa)

lansare-timisoara-legende-urbane

Tot sambata, 15 octombrie, are loc lansarea celei de-a doua editii a romanului Sange satanic de Cristina Nemerovschi, de la ora 17, la libraria Cartea de nisip (strada Victor Vlad Delamarina, numarul 1, intrarea de pe Alba-Iulia). Invitati: scriitorii Adrian Ionita si Vlad Ioan Tausance. Evenimentul va fi moderat de Alex Voicescu si va include un pre-launch al volumului de poezii legende urbane. Dupa lansare, sunteti asteptati la o sesiune de autografe, discutii cu autoarea si la after-party in Cuib d’Arte.

Sange satanic, debutul autoarei Cristina Nemerovschi, a fost comparat deopotriva de critica si cititori cu opere-cult precum Trainspotting, Catcher in The Rye sau Requiem For A Dream.

“Până la urmă, toți ar trebui să avem sânge satanic, dacă ăsta e antidotul la uluitoarea, nesfârșita prostie omenească. Romanul Cristinei e un obuz gata să explodeze în capul tuturor celor cu gusturi proaste și al ignoranților. Un roman atât de viu, de actual, în care disperarea în fața umanității ratate se exprimă printr-un umor mortal. Inteligență, viteză, vocabular verde, autentic.” (Felix Nicolau)

poster-lansare-sange-satanic-timisoara

Duminica, 16 octombrie, cititorii timisoreni au ocazia sa afle mai multe despre o carte ce reprezinta una dintre revelatiile editoriale ale acestui an, Alerta de grad zero in proza scurta romaneasca actuala, o antologie cuprinzand nu mai putin de 55 de autori, volum coordonat si prefatat de Igor Ursenco. Intalnirea va avea loc la ora 14.00, la libraria Cartea de Nisip.

Vor discuta despre carte coordonatorul ediției, scriitorul și criticul literar Igor Ursenco, alături de Viorel Marineasa si de autorii invitați: Gheorghe Schwartz, Remus Giorgioni, Adrian Ioniță, Robert Șerban, Matei Bâtea, Cristina Nemerovschi și Aleksandar Stoicovici. Moderator: Alexandru Voicescu, directorul Editurii Herg Benet.

Lansarea face parte din Turneul Prozei Scurte Românești: „De la Est la Vest”, început în Chișinău și care se va termina cu prezentarea din cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus București, în luna noiembrie.

“Fără a afișa pretenții taxonomice exhaustive, antologia s-a pomenit că acoperă o geografie literară românofonă suficient de extinsă pentru a include Basarabia și zona diasporei, luând în vizor autori trans-generaționiști și trans-etnici, capabili să genereze acele „noduri semantice complexe“ pe care Michel Foucault le numea „heterotopii“, adică „construcții mentale intangibile ce permit existența simultană a mai multor spaţii și locuri incompatibile“, evident distribuite în sistemul de referință circular al culturii generale.” (Igor Ursenco)

poster-lansare-alerta-timisoara

Posted in: Carte, Evenimente